L'APARICIÓ DE LA NOVEL·LA CATALANA MODERNA

La producció de novel·les en català es va estroncar al final de l'edat mitjana amb Tirant lo Blanc (1490).

SABIES QUE: paradoxalment quan es produeix la represa de la novel·la moderna es fa en castellà. Et sembla un fet curiós? Per què?

INVESTIGUEM UNA MICA...
Treballeu en grups de dos o tres i feu una recerca sobre diferents aspectes relacionats amb la narrativa catalana del s. XIX. Segueix les indicacions per acabar fent una síntesi de la informació recollida.

1. Quins corrents de la novel·lística europea van influir en els autors catalans del moment? Cerca'n informació i anota les característiques fonamentals de cadascun (orígens, trets essencials, autors...).

2.Quines són les dues primeres novel·les romàntiques escrites en català? Quina és la seva temàtica? Què en saps dels autors?

3.Què és el quadre de costums? Quins tipus de quadres de costums hi ha? Quins en són els autors més destacats en llengua catalana?

4.Quines són les característiques de la novel·la realista que exemplifica Madame Bovary, de Flaubert?

5. Què aporta la novel·la naturalista de Zola?

6. Qui foren Josep Yxart i Joan Sardà i quin paper van jugar en la difusió de Zola a Catalunya? Quina valoració fan del moviment naturalista?

7. Qui és el creador de la novel·la catalana moderna? Quin ressò aconsegueix la seva primera obra? És un autor que podem qualificar com a naturalista? Per què?

8. Quines qualitats té la novel·la l'Escanyapobres perquè sigui considerada "un dels punts culminants" de la producció d'Oller?

9. Què suposa Pilar Prim dins la seva producció?


SÍNTESI: LA GRAN PREGUNTA

-Amb quins problemes s'enfronta Narcís Oller a l'hora de reprendre la tradició narrativa en llengua catalana?

Podeu consultar els enllaços següents, on a més podeu trobar vincles amb més informació.

El Romanticisme a Catalunya
La novel·la del s. XIX
La narrativa de la Renaixença
De Verdaguer a Oller