BLADE RUNNER (1982) -DEL CINEMA A LA LITERATURA: LA VISIÓ D'UN FUTUR INCERT

Els androides somien xais elèctrics?,de Philip K. Dick és la novel·la que inspirà la magnífica pel·lícula Blade Runner. Tot i que podem inscriure-la dins el gènere la la ciència-ficció, ens anuncia totes les contradiccions en què viu immersa la societat contemporània: la colonització de nous móns, les implicacions morals de la manipulació genètica, l'amenaça de l'home contra si mateix...
Sense deixar de banda aspectes com la por, la incertesa, la recerca de la identitat, les ànsies d'immortalitat que han estat temes recorrents en la literatura, l'art i el món del pensament.
La pel·lícula també reflecteix,en molts dels seus aspectes, la literatura de postguerra i el pessimisme que ha marcat bona part dels escriptors del segle XX.



A Blade Runner la tecnologia es capaç de crear els perfectes substituts de l'home en tasques d'alt risc. El problema sorgeix quan aquestes màquines són conscients de la seva existència i comencen a sentir emocions humanes. Adquireixen, per tant, llibertat de pensament que les converteix en "éssers vius" per uns i en defectes de fabricació per altres.

ACTIVITATS:- Després de veure el vídeo, llegeix amb atenció el fragment de la novel·la de P.K. Dick del llibre de text, pàg. 204 i respon:

1. Quina societat es descriu? Comenta-ho relacionat el text i les imatges del film.
2. Quin paper tenen els androides en la situació creada a la postguerra? Per què hi ha milers d'individus que, tot i les dificultats, decideixen quedar-se a la terra?
3. Comenta les darreres paraules de l'androide("replicant")al vídeo. Què et sembla que vol dir quan diu:"tots aquells moments es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja"?

TALLER DE CREACIÓ
-Escriviu un text argumentatiu comentant algunes de les contradiccions de la nostra societat moderna (la solitud i la incomunicació a l'era digital, l'esgotament dels recursos naturals i la seva gestió, la manipulació genètica i les implicacions ètiques...)

18 comentaris:

Laura Martín ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Laura Martín ha dit...

1]
Podem afirmar que descriu la societat del segle XXI ja que ens presenta una societat clarament del futur (2019). Parla d’una societat on el gran progrés de la ciència i de la tecnologia influeixen en la desconfiança, la incertesa i el pessimisme general de la societat. El gran desastre que mostra la pel•lícula pot haver estat inspirat en la diferència d’ideals que com a conseqüència va donar lloc a guerres del segle XX.

Tant al test com al fragment se’ns parla de la Terra del futur, destrossada i contaminada on hi habiten androides. Fan referència a altres móns, a la possible emigració, a galàxies i naus espacials... Darrere les imatges fosques del film hi destaca un cartell lluminós que ens indica que els personatges es troben situats en un gratacel. Més endavant la càmera ens mostra la imatge d’una fàbrica amb moltes xemeneies, exemple clar de contaminació. El fum que extreu va a parar a un cel blau i net.

2]
Els individus que decidien quedar-se a la terra no volien emigrar cap a nous móns: per por de deixar el seu planeta, per l’esperança de que el problema desapareixia o senzillament perquè s’hi sentien massa arrelats.

Els androides que han superat la situació de guerra són utilitzats com a esclaus per la gent que ha abandonat la Terra. Aquests robots, replicants, no poden tornar a la Terra i són vigilats pels policies blade runner.
Alguns d’aquests androides, en l’època de postguerra, buscaran a la Terra alguna persona que els pugui ajudar a allargar la seva vida tant curta de quatre anys. El paper que ens presenten seran el d’un robot amb sentiments que té por al pas del temps.

3]
El robot ho diu quan s’està a punt de morir. I és conscient que totes les seves vivències i tots els seus records s’esfumaran, com les llàgrimes queden emmascarades per la pluja.

Laura Martín
1r BAT A

Plaerdemavida ha dit...

Molt bé, Laura!
Reflexions molt encertades, a més demostres que has buscat informació específica sobre la pel·lícula i ho has relacionat amb el fragment a comentar i el context social.

Bona Setmana Santa! En veiem a la tornada.

★NAGORE★MARTA★LAURA★ ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
★NAGORE★MARTA★LAURA★ ha dit...

1. Quina societat es descriu? Comenta-ho relacionat el text i les imatges del film.
2. Quin paper tenen els androides en la situació creada a la postguerra? Per què hi ha milers d'individus que, tot i les dificultats, decideixen quedar-se a la terra?
3. Comenta les darreres paraules de l'androide("replicant")al vídeo. Què et sembla que vol dir quan diu:"tots aquells moments es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja"?


1/En aquest vídeo podem veure que ha de ser d'un segle més futurista, perquè hi participen els robots que encara ara no tenim la tecnologia suficient per crear-ne de tant perfectes. Aquesta societat es futurista i avançada amb tecnologia i això provoca una tensió entre la vida humana i la nova era tecnològica.

2/Sorgeix un revolució entre el dos bàndols. Alguns individus volen que quedar-se a la terra i no volen marxar cap altres móns. Perquè els terroritza deixa el seu propi món on van créixer i varen tenir els seus records.

Alguns robots són utilitzats com esclaus després de la guerra,i son vigilats per el BLADE RUNNES que aquest l'impedeixen tornar a la terra. En canvi, altres robots varen actuar diferent,trobaven ajuda en persones perquè els hi ajudessin a allargar la seva vida.(tenir por ala mort).

3/Aquest androide té por a la mort, vol seguir vivint i dominant. Per això les paraules que diu signifiquen que tots els records, totes les vivències,i tot el que ha après s'oblidarà, i utilitza una comparació amb les gotes de pluja perquè les llàgrimes i les gotes de pluja, quant s'ajunten arriben a ser la mateixa substància(és camuflen)i per tant tot el que es fa durant la vida, s'esfuma l'instant abans de morir.


Nagore García i Pintado
1r BAT B

Xènia ha dit...

1) A aquest film es descriu una societat que surt d’una guerra, una societat futurista.
Ens fa pensar que la gent es sent desorientada, el més important és el procés tecnològic que els envolta, els crea desconfiança i angoixa, es senten perduts en un món que evoluciona molt ràpidament.
El fet que la terra estigui contaminada i la mort de moltes aus, ens fa pensar que no podran viure molt temps a la terra.
L`ONU els aconsella marxar però la gent es sent arrelada a la terra i no tothom vol abandonar-ho, fet que els produeix angoixa. Els éssers humans es senten molt lligats als seus records.
Tot hi ser un film futurista, les imatges són fosques, no sabem si es a causa de la falta de llum solar o que és de nit, es pot veure la part superior d'un edifici, la única llum que es pot apreciar és la del cartell lluminós i la pluja cau insistent, al fons hi podem apreciar la imatge d’unes xemeneies.
L`androide del film vol seguir visquent, tot hi saber que la seva vida s’esgota, es sent com un humà ja que té sentiments i pateix en veure el seu final, té por a la mort tot i que és ell qui hi posa fi.

2) Els androides són utilitzats com a esclaus, tenen sentiments i es senten sols, volen ser lliures i tenir una vida com la dels humans. Tot i ser conscients que la seva vida és molt curta (quatre anys). Es poden suïcidar deixant de respirar.
Alguns éssers humans tenen por al que els despari el futur en una altre planeta, es senten arrelats, no es volen separar del lloc on hi tenen els seus records perquè hi han viscut sempre. Són conscients que la vida a la terra serà difícil, que la contaminació els portarà noves malalties i la seva degeneració serà imparable, tot hi això, la por al desconegut els fa quedar-se i sempre tenen l’esperança que tot pot millorar.


3)Totes les vivències, records queden a la memòria de cadascú i que amb la mort tot es perd. Fa una comparació amb les gotes de pluja que un cop cauen ja es perden, encara que quedin dins un bassal, el sol les eixuga i no se’n sap res més de ells, com els records, pensaments de cada persona.


Cristina Pujol

1r BAT A

Laura.Jiménez ha dit...

1/
Pel que fa al film, ens descriu una societat futurista.
Ens anuncia totes les contradiccions en què viu immersa la societat contemporània, ja que es tracta d’un film de ciència ficció. Una societat que estava en guerra.
També ens planteja un futur possible, que tot i que pugui semblar fantasia no ho és. És a dir se’ns planteja un futur no gaire llunyà, segurament del segle XXI.
Es reflecteix el pessimisme, i es veu com les “màquines” comencen a ser conscients de la seva existència, i comencen també a sentir emocions humanes. És una societat amb grans canvis i progressos científics i tecnològics. Com també és una societat on hi ha llibertat de pensaments i d’ideals.
En el text, també hi ha destacat la gran contaminació que hi haurà al futur. Una societat plena d’androides, amb aeronaus...
La imatge que hi ha a la pàgina 205, com bé està escrit, és el possible escenari de la ciutat del futur que també se’ns presenta al film. Una ciutat amb gratacels, aeronaus, boira de la contaminació... Igual com en el cas de la pel•lícula quan es veuen les xemeneies (símbol de contaminació).

2/
N’hi havia que es volien quedar a la seva Terra, tenien por de deixar-la. No volien emigrar, encara que saben que el futur d’aquell lloc no serà del tot bo, per causa de la contaminació...
Els androides bàsicament tenen el paper d’esclaus en l’ambient de postguerra. Són esclaus per gent que al contrari d’ells ha abandonat la seva Terra, i a més els tenen controlats els Blade Runners.
Com que aquests androides tenen la vida molt curta, intenten buscar solucions, ja que tenen sentiments humans i emocions i volen seguir vivint.


3/
L’androide abans de la seva mort diu aquestes paraules amb tota consciència, ja que s’ha adonat que tot el que ha fet, el que ha viscut... en general : els records, s’oblidaran.
Fa servir una comparació del tot encertada ja que les llàgrimes no s’identifiquen entre la pluja.


LAURA JIMÉNEZ AYMERICH 1B

bea ha dit...

1) El món de Blade Runner representa un futur (2019) que en l'actualitat és més a prop que no pas quan es va fer la pel•lícula
(1982). L'obra introdueix en les implicacions futures de la tecnologia integrada en l'ambient i la societat, i té present el passat amb l'ús de la literatura, el simbolisme religiós, els clàssics temes dramàtics,etc. Aquesta tensió entre passat, present i futur és evident en el futur adaptat de Blade Runner, on l'alta tecnologia llueix en alguns llocs mentre que la resta és disminuït i vell.


2) Hi ha individus que decidien quedar-se a la terra i altres emigrar cap a nous móns, per por de que el seu món desapareixi.
Els androides són usats després de la guerra en colònies humanes on molts d'ells volen fugir cap a la terra per escapar de la solitud i per ser lliures de l'esclavitud a què els sotmeten els humans. Però no poden perquè són retinguts pels ‘blade runner’.
A la postguerra buscaran ajuda en alguns humans per poder viure més ja que la seva vida és de quatre anys.


3) Aquí es veu l’últim moment de l’androide on fa una comparació amb les llàgrimes i les gotes de pluja, comparant que les dos en un moment comptat s’evaporen. El mateix passa amb els records, quan t’arriba l’hora de la mort tots els teus records desapareixen.

Bea Torres 1r-B

David ha dit...

FET PER PAU CARRÉ I DAVID MUÑOZ :

1)Blade Runner està ambientada en el futur (l'any 2019)a la ciutat de Los Ángeles on s'ha dominat l'enginyeria genètica (progrès de la ciència i la tecnologia) i s'han creat androides (replicants)per colonitzar nous mons com a esclaus de la Terra. Aquests robots s'assemblen als humans tot i que no presenten empatia ni emoció. Els blade runners s'encarreguen de matar als replicants que van èsser declarats no aptes. Es presenta la Terra amb un paisatge fosc , fred i contaminat on tot està dominat pel terror i el caos.

2) Com ha dit la gran majoria : la gent és sent lligada a la Terra , a la seva vida , i tenen esperançes de que torni a ser el lloc del que tenen tan bons records.Tot i que hi ha gent que decideix anar-se'n a altres mons per por de que la Terra desapareixi o es converteixi en un lloc molt pitjor del que és.La majoria dels replicants són utilitzats com esclaus pels blade runners , que són els que controlen l'ordre, i no deixen que els androides tornin a la Terra.Els replicants igual que els éssers humans , tenen ganes de viure , tot i que la seva vida és limitada ( 4 anys ) , així que busquen a persones que els ajudin amb el seu desig.

3) Seguit de la pregunta d'abans , els androides tenen ganes de viure , però de res li serveix perquè com tots els èssers vius , morirem , i els records , les vivències i els moments que hem viscut es perden en el temps.Fa una comparació amb les llàgrimes en la pluja.

Plaerdemavida ha dit...

Molt bé, ja domineu això de les aportacions sense copiar-vos els uns als altres!

A més veig que també us heu informat abans de col·laborar al BLOC.

UNA PETITA REFLEXIÓ: El missatge final de la pel·lícula, per tant, és força desesperançador: els records s'han perdut realment? Si és així, l'existència del replicant té algun sentit? És diferent de la dels éssers humans?

Què en penseu?

★NAGORE★MARTA★LAURA★ ha dit...

UNA PETITA REFLEXIÓ: El missatge final de la pel•lícula, per tant, és força desesperançador: els records s'han perdut realment? Si és així, l'existència del replicant té algun sentit? És diferent de la dels éssers humans?

Què en penseu?
Els records mai es perden, queden gravats en la ment de les persones però es clar no podrà tornar a revivir-les.

Sí, te algun sentit perquè les altres persones podem canviar el rumb de Les seves vides i tant sols per un moviment del replicant. És a dir, la existència de qualsevol persona pot modificar la d’ un altre. Per exemple: Si jo no hagués existit,no hagués conegut les meves amigues,elles haguessin conegut altres persones i el destí hagués canviat per complet.

Els records de les persones i el de les màquines es molt diferent. Les màquines es pot extreure tota l’ informació del cervell fins i tot després de la mort,però en canvi no poden sentir como nosaltres,plorar,estimar,sentir l'amistat..això és els que ens fa ser humans.
Nagore García 1r B BAT

Amanda Pardo ha dit...

1. Blade Runner es tracta d'un dels films de ciència-ficció més importants de la història.
La pel·lícula està ambientada al futur, on hi ha els “replicants”, que són els éssers fabricats a través de l'enginyeria genètica.
Va ser un clàssic modern per l'ambientació, amb els seus efectes especials i per avançar-se a en els temes i preocupacions fonamentals del segle XXI com la superpoblació, la globalització o el canvi climàtic. Té una ambientació detallada i original, una fita visual postmoderna, que fa una descripció molt realista d'un futur en decadència.


2. Els androides són fabricats per Tyrell Corporation; per tal de ser "més humans que els humans", s'assemblen físicament als humans, tenen més agilitat i força física, i en principi no tenen sentiments emocionals com els humans. Els replicants són il·legals en el planeta Terra després d'una revolta sagnant. Aquests androides fan d’esclaus en els treballs perillosos i difícils a les "colònies exteriors" de la Terra. La història comença quan sis "replicants" es rebel·len perquè volen viure les seves pròpies vides en llibertat i no volen que algú determini la seva edat amb una data de caducitat. Han començat a desenvolupar sentiments i volen ser com els humans.


3. Aquesta frase “tots aquells moments es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja” ho diu el robot abans de morir perquè ell vol seguir viu i sap que un cop mort ja no se’n sabrà res d’ell i tots els records es perdràn com les llàgrimes en la pluja que desapareixen perquè tot es aigua.


Amanda Pardo Roca
1r. BAT - B

daviD ha dit...

1. El text ens descriu una societat futurista situada a l’any 2019. Aquesta societat dominada pel progrés tecnològic i científic acaba de sortir d’un gran conflicte bèl•lic que ha provocat pràcticament la destrucció del planeta i ,conseqüentment, una emigració a altres planetes causada per la boira de pols que cobreix tot el globus tapant la llum solar. La societat, plena d’avenços, tant científics com tecnològics, ha arribat a un punt en que ha retrocedit en el temps per tornar als seus orígens primitius en els quals els homes es mataven entre ells per diferents ideologies o per qualsevol altre motiu, sense importar tota l’evolució produïda fins al seu temps.

2. Acabada la guerra, moltes persones comences a emigrar a altres planetes, sota la llei de l’ONU, perquè la Terra s’havia transformat en un planeta sense llum i derruït per la guerra i la contaminació. Cada individu terrícola que emigrava,prenia automàticament possessió d’un tipus d’androide que ell mateix triava. Aquests robots amb forma humana havien sigut armes de guerra,els Lluitadors Sintètics en Llibertat, però que des que va desaparèixer el Sol de la Terra i la guerra havia acabat, es va començar a dur a terme un programa de colonització que donava una altre utilitat a aquest robots, i així van passar a ser esclaus dels humans.
Molts individus encara es volen quedar a la Terra perquè és el seu planeta i està ple de records que són difícils de deixar enrere, encara que les condicions en les que visquin siguin prou dolentes per marxar,i,sobretot, imaginen i desitgen que aquella boira de pols que cobreix tot el cel desaparegui algun dia.

3.
Tota la nostra vida vivim les nostres pròpies histories, recollim aquells records de tots els passos que hem fet a la nostra memòria, nomes a la nostra. Quan ens arriba l’hora de morir, , per molts bon records de tota la nostra vida que tinguem i de totes les persones que haguem conegut i per moltes vegades que haguem maleït el nostre fatal destí, al final, ens resignem i acceptem que tot això es perdrà i que la nostra insignificant existència s’acaba. Som com les llàgrimes que s’uneixen a la pluja, però cada llàgrima és única.

David Julià Usieto 1r A

daviD ha dit...

Els records s'han perdut realment? Si és així, l'existència del replicant té algun sentit? És diferent de la dels éssers humans?

Els records mai es perden mentre vivim però quan morim tot desapareix, només queda el record a les persones properes a nosaltres que recordaran qui vam ser, però aquest ja no serà el nostre record.
Tota existència té algun sentit, fins i tot la d’una màquina creada pels humans que ha adquirit una intel•ligència i una memòria humana. El que ens defineix com humans no és el nostre aspecte físic, sinó el nostre interior, el nostre pensament, la capacitat de raonar i no actuar per instint,la nostra capacitat d’emocionar-nos davant un estímul, plorar, riure, ressentir-se,totes les emocions, no estem programats per res, som amos del nostre propi destí. Per exemple, les maquines estan programades per alguna feina, o també, les formigues soldat que es llencen a la lluita contra un invasor per salvar la vida de la seva colònia, no s’ho pensen, actuen. Els Replicants, en el moment que senten por dels seus perseguidors i pensen en la mort, assoleixen emocions humanes que les màquines no tenen, això fa que la seva existència tingui més sentit que la d’una simple màquina inert.

Laura Bellmas ha dit...

1) Es descriu una societat futura, imaginable , es a dir es com una predicció del futur.
Amb aquesta predicció se'ns pot intentar transmetre les conseqüències que poden provocar les nostres males costums que estem introduint diàriament i cada dia més en la nostra societat i en el nostra planeta.
Si les cosses van molt malament , i el comportament de l'ésser humà continua afectant tant sobre la Terra, en les imatges del film i el text surt una Terra contaminada, desgastada, la qual cosa afecta en d’humor i ànims dels que hi habiten .
Els personatges no poden viure en la Terra, sinó que estan en un gratacel , ja que no els hi queda Terra per a poder viure.

2)Els androides ocupen el paper de esclaus dels que ja no habiten al planeta. Són uns robots amb por al pas del temps.
Hi ha milers de individus que decideixen quedar-se ala Terra tot i les dificultats, ja que senten una gran por i inseguretat de fer aquest pas. Tenen l’esperança de trobar-hi una solució que no sigui rendir-se

3)El robot es conscient de que ha arribat la seva hora, per tant es dona conta de tot el que ha set i ha fer en la seva “vida”. Utilitza els seus sentiments amb una comparació


-Ja havia vist aquesta pel·lícula :) era una mica rara.

Laura Bellmàs 1rC

Adrià Garcia ha dit...

1-
Descriu una societat posterior a la nostre, potser no molt llunyana però posterior a la societat en que es va fer la pel.lícula. Fa un temps tothom es pensava que ara mateix hauríem avançat moltíssim amb les tecnologies, quehi haurien cotxes voladors, robots. etc. Quan es fa fer la pel,lícula devia passar això, es devien pensar que en 30 o 40 anys les coses cambiarien dràsticament, i no ha sigut com ens pensavem. Es fa referència a una terra habitada per robots i la humanitat traída per la seva avançada tecnologia.

2-
Els humans deixen la Terra de manera una mica obligada, la revel.lió dels "replicants", que els superen en força, hagilitat, però no tenen la meteixa resposta emocional ni empatia.

Alguns androides son exportats i fan de esclaus per a els humans que deixen la Terra, tambè seran vigilats pels Blade Runners que no tornin.
Els androides que es queden busquen respostes i els comencen a aparèixer sentiments que mai abans havien tingut.

3-
Ho diu el cap Batty abans de morir, el busquen per "retirar-lo".
L'androide salva a Deckard perquè el seu record emocional quedi grabat en un altre ésser viu i així li permet arribar a aquella gran supervivència que tant desitjava

Adrià Garcia 1-BAT-C

DaNii ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
DaNii ha dit...

1. Clarament, s'especifica com seria la societat que vindrà posteriorment. Jutjant pels fets, s'establiria més o menys en el segle XXl. Determina que, degut a la tecnologia futurista, es crearàn diverses màquines encara més perfectes que avui dia. La nova tecnologia influirà considerablement en la societat futurista, provocant conflictes, indesicions i altres problemes entre la humanitat. Així doncs, es podria passar d'una societat

2. El motiu pel qual alguns invididus decideixen quedar-se a la Terra quan de fet és millor fugir, és perque aquestes persones s'estimen aquest planeta i no volen per res del món habitar-ne un altre. A part d'això, el fet de deixar el planeta i anar a un altre, els invadeix una por que es fa incontrolable, i per això decideixen quedar-se.

La major part d'aquests androides eren utiliztats com a esclaus i armes per a la guerra. El poder que exerceix Blade Runner impossibilita que aquests robots puguin anar-se'n cap a un altre planeta i tots ells són controlats per aquest policies.

3. L'androire, en un moment dur i complicat per ell, diu totes aquestes paraules ja que sap perfectament que morirà d'aquí a un moment, i s'adona que tot el que ha anat vivint, tots els records, sentiments, memòries, somnis, etc, desapareixeràn. Per últim, la comparació que s'aprecia, vol dir que un cop cauen les gotes de pluja, en tocar el terra s'esvaeixen i ja no queda rastre d'elles . I, precisament, això és el mateix que passarà amb tot el que ha viscut.


Dani Pascual Fernández
1r BAT-B