MÚSICA I POETES: JOSEP CARNER I LA POESIA NOUCENTISTA

Per treballar algun dels poemes més representatius del recull Els fruits saborosos de Josep Carner aneu aquí. Trieu un dels poemes i digueu-ne el tema tenint en compte el fruit escollit i l'etapa de la vida a què es refereix. (Als diferents enllaços del web trobareu molta informació sobre l'autor i l'etapa noucentista, no dubteu que us pot ajudar). Deixeu les respostes al bloc.

A continuació, us deixo un clip d'un poema de Carner musicat per Túrnez i Sesé. Digueu també quina visió es dóna de la natura en aquest text.

5 comentaris:

Laura Martín ha dit...

Poema de Josep Carner: AGLAE I LES TARONGES.
En aquest poema s’hi troben reflectits el present, el passat i el futur. Parlem del passat quan recorda quan un cop casada amb el seu marit no estava cansada per ballar; si ens referim al futur l’autor ens explica que està embarassada i que d’aquí un temps haurà de cuidar del seu fill i ser una bona muller; si pensem en el present, Carner ens mostra una dona cansada, que jau i camina per l’hort, també ens diu que menja una taronja per recuperar les forces.

El tema del poema seria el pas del temps. El text relaciona el pas del temps de les taronges amb el de la dona. La dona havia sigut jove, i ara es trobava cansada i amb una criatura, sap que s’està envellint (etapa de maduresa). A més, ella hi reflexiona i ho accepta quan mira a la taronja, aquella taronja que ha caigut de l’arbre i que està madurant i envellint com ella.

S’estableix la relació següent: la taronja ajuda a la dona com Algae al seu fill. El fruit ha donat forces a la dona per continuar, i aquesta ha de fer el mateix amb el seu fill.

Laura Martín
1r BAT.A

Laura Martín ha dit...

Cançó: AIGÜES DE PRIMAVERA
El poema de Carner ens descriu clarament un paisatge de primavera. Primer ens diu parla sobre les gotes d’aigua que es formen durant la nit i es veuen als matins; més endavant explica la situació dels cels i de la pluja; a continuació parla de la neu que es fon i va a parar als rius, que aquesta a la vegada es mouen ràpid formant escuma i movent les fulles dels arbres; seguidament ens explica com les flors creixen durant la primavera; i per acabar ens torna a parlar dels rius i dels beneficis que ens aporten.
La primavera se’ns presenta com una renovació, ja que s’han produït canvis respecte a l’hivern.

Aquesta situació de primavera es reflecteix en la cançó gràcies a aquesta melodia alegre i positiva, com ho és la primavera. A més, els creadors del videoclip han tingut en compte aquest aspecte creant unes imatges amb colors que simbolitzen moltes vegades la primavera.

Laura Martín
1r BAT-A

claudi ha dit...

"la poma escollida". El tema d'aquest poema de Josep Carner es la vellesa de dos personatges del poema, que son el protagonistes, l'Alidé i Lamon. Josep Carner utilitza la semblança del pas del temps amb la maduresa d’una poma, tot i fer-se vella i groga, conserva el seu aroma, és a dir, que encara que ens féssim bells conservem la vellesa interior.
El tema principal d'aquest poema és la vellesa i la dolçor que encara es conserva quan et fas vell


"Aglae i les taronges". El tema principal del poema és com Aglae es se n’adona de tot el que està canviant a causa del fill que ha de néixer. Ja no té forces i està pàl•lida. Es compara amb la taronja que ha perdut la frescor i estar espremuda. A la taronja li ha passat perquè Aglae es pugues recuperar, i a Aglae li passa per poder tenir un fill sa i feliç.




en el vídeo del poema cantat de Carner "Aigües de la pimavera" en dóna una visió d'una natura tranquila i idealitzada (una visió de la naturalesa serena, la descriu tal com és però idealitzant-la un poc: “cel diví, freses de les espumes, floreixen les flors novelles...” hi fa una descripció minuciosa, es deté en els menors detalls) i també de la realitat de la natura. El poema descriu l'etapa del principi de la primavera.



CLAUDI BALLELL

TU GUÍA EN CASA ha dit...

El tema del poema l'Eglé i la sindria, és la maduresa que es veu representada amb les dones que juguen amb la sindria mentre esperen els seus homes que estàn al poble.
La sindria no està representada en cap personatge del poema, senzillament només la fan servir per jugar i berenar.

Sobre el video "Aigües de la primavera" J.Carner ens descriu una natura idealitzada i tranquila que canvia del l'hivern a la primavera.

Núria Pigem
1r BAT- A

ATENA ha dit...

LA POMA ESCOLLIDA

El fruit escollit en aquest poema és la poma, concretament la poma escollida. L’única poma que queda penjada del vell pomer. Un pomer que s’arruga, es gela i es corba amb el fred de l’hivern. Un pomer que ha perdut les seves virtuts, les seves flors, les seves poderoses branques, les seves fulles , les seves fruites. Tant sols queda un petit record del passat que cada dia queda més enrere, una poma que pansida i groga sembla empassar-se tot l’amor que antigament enviaven a la pomera les nores i els nens.
La pomera es queixa de la seva velles i de la seva falta de memòria, es sent cansada i al seu voltant ja no la tracten com abans. La pomera és un arbre proper a la gent, el seu fruit ens acompanya gairebé tot l’hivern i ens ajuda a superar aquesta temporada mancada de colors i de fruits dolços, però malgrat això aquesta nota que li arriba l’hora i que amb ella i l’hivern, aquesta seva estada al planeta s’acaba.

POEMA DE CARNER

Observant les imatges del videoclip veiem una natura condemnada per la ciutat, empresonada. Però també una natura com evasió de la realitat, natura acolorida i lliure de llibertat combinada amb la fredor de la ciutat. La llibertat del mar i el cel i l’esclavitud dels murs de pedra que impedeixen créixer els petits bris d’herba.


Atena Pou i Clavell
1r BAT B